fbpx

Een leuk, vervult, compleet en gelukkig leven, waarin je zo veel mogelijk kunt genieten. Is dat wat we willen? Tot voor kort dacht ik dat ik dit wilde en het is ook wat we elkaar laten zien op o.a. Facebook.

Echter ook de minder leuke kanten in het leven maken een groot deel uit van het bestaan. We ontwijken pijn en toch is het er. We willen geen emoties en toch zitten we in een emotie. Ook verdriet is een ongewenste emotie. Soms zijn we ineens overrompeld door verdriet of we merken het verdriet niet en worden onbewust boos. De momenten met pijn en verdriet en de momenten waarop de dingen niet goed lopen zijn zo waardevol en mijn inziens ondergewaardeerd. We doen er alles aan om elkaar op te beuren, goed te laten voelen……maar… je niet goed voelen is ook goed!

Juist de momenten van miserie laten ons zien wat we kunnen leren; hoe we kunnen groeien; welke nieuwe wegen we in kunnen slaan; wat het leven betekend; wat waardevol voor ons is; wat past bij je levensmissie. Ontvluchten door er niet aan te denken, te feesten, te drinken, te snoepen zorgt ervoor dat je deze mooie ontwikkeling minder of niet beleefd. Of de lach die je opzet wanneer je zegt dat het goed gaat, terwijl je eigenlijk wel kunt huilen en misschien wel een goed gesprek had willen hebben, maakt dat je de kans tot inzicht mist. De meesten van ons doen er aan mee en ik zeker ook. Afgelopen jaar heb ik erg moeilijke momenten gehad waardoor ik helemaal over stuur was. En toch liet ik mijn leven doorlopen alsof er niks aan de hand was terwijl ik het had kunnen delen en er zo over had kunnen praten. En… kijk maar op social media; zelden zie ik post voorbij komen waarin we onze kwetsbaarheid en verdriet tonen. Over het algemeen zie ik beelden op sociaal media waarin we het fijn hebben, dat we geslaagd zijn, waar we zijn wezen feesten, op vakantie zijn geweest of wat voor een fijne dingen we niet allemaal doen.

Laten we het eens anders bekijken; een mooi vervuld leven is vol met leermomenten, moeilijke tijden en inzichten. Door pijn, liefde en reflectie groeien we naar een betere versie van onszelf. Beter bestand tegen de emoties zonder te hoeven vluchten in de frivoliteit. Het erkennen van je ware emoties brengt jezelf en de ander misschien wel de mooiste momenten. Eerlijk en open durven zijn. Echt vertellen hoe het is en niet om maar leuk gevonden te worden, maar om te groeien en inzichten te krijgen. 

Liefs Anne Diepenbrock