fbpx

Fietsen, veel meer dan vervoer


Fietsen speelt al jarenlang een grote rol in mijn leven. Voor praktisch alles pak ik de fiets: naar het werk, voor de boodschappen, naar vrienden. Als kind werd ik geïnspireerd door mijn vader, die door weer en wind op de fiets naar zijn werk ging, terwijl de auto ongebruikt bleef staan. Misschien had ik toen geen keuze, maar ik kan me niet herinneren dat ik het anders wilde. Zelfs niet toen ik kletsnat op school aankwam omdat ik een regenbroek ‘niet cool’ vond. De liefde voor fietsen is altijd gebleven.

Fietsen geeft me een gevoel van vrijheid en voldoening; het idee dat ik me op eigen kracht verplaats, voelt geweldig. De afgelopen jaren zijn daar fietsvakanties van duizenden kilometers bij gekomen. Vooral door de gebieden die uitdagend zijn,  de bergen, de steile passen dat vind ik een leuk avontuur. Langzaam realiseer ik me dat ik wel een echte fietser ben.

Door een toevalligheid het afgelopen jaar, ben ik vanaf dit voorjaar reizen als fietsgids gaan begeleiden. Het is zo fijn: buiten zijn, bewegen, en werken met mensen en inmiddels vind ik een regenbroek wél ‘cool’.
Een oude karakter kant van mij werd weer geactiveerd een kant die luchtiger, speelser en extroverter is. Het voelt alsof ik mensen meeneem in een positieve flow, zonder de diepe onderwerpen van zingeving van het leven te bespreken of te filosoferen over ideale wereld vol zelfvoorzienendheid en duurzaamheid.

Ondanks dat ik het diepere wel mis,  ben ik ontzettend dankbaar dat ik dit lichte, actieve seizoenswerk kan combineren met mijn werk in mijn praktijk. In mijn praktijk sta ik in contact met anderen en mezelf. Ik luister, voel in, en begeleid mensen zodat hun lichaam zich weer goed voelt. Dit werk gaat wel de diepte in, en juist daardoor voel ik meer dan ooit wat ik te bieden heb. Hoewel de werelden van fietsgids en praktijk heel verschillend zijn, gedij ik juist in deze afwisseling.

Doe dat waar je gelukkig van wordt
Ik schrijf dit artikel omdat ik geloof dat het ontzettend belangrijk is om te doen waar je gelukkig van wordt. Volg wat er op je pad komt, zeker als je voelt dat elke cel in je lichaam ‘ja’ zegt, zoals bij mij toen ik hoorde van fietsgids.

De mooiste ontmoetingen en ervaringen zijn juist ontstaan op momenten dat ik het denken losliet en het gewoon liet gebeuren. Controle loslaten is niet altijd makkelijk, maar het opent vaak de deur naar onverwachte kansen.

Tegelijkertijd begrijp ik dat het vaak juist het tegenovergestelde is voor veel mensen. Ze zitten vast in routines en durven niet los te laten vanwege onzekerheid, geld, of hun huis. De oplossing is niet om alles in één keer los te laten, waardoor je in een stressvolle situatie belandt, maar om een beetje controle los te laten. Fantaseer eens over wat je écht zou willen, en kijk wat er op je pad komt. Het zijn vaak de kleine gesprekjes of momenten waarop je van binnen die ‘ja’ voelt. Die mini-stapjes leiden tot inzichten en veranderingen.

Vertrouwen op je intuïtie
Als je het interessant vindt om meer op je intuïtie te vertrouwen en kleine stappen te zetten, dan wil ik je graag laten kennismaken met mijn ‘Diep-Om’-trajecten. In deze trajecten bied ik begeleiding op een manier die verder gaat dan alleen praten of coachen. We kijken naar wat je in je lichaam los te laten hebt. Waar zit de weerstand, en hoe kun je die bevrijden zodat je daadwerkelijk een nieuwe weg kunt inslaan?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *