fbpx

Groeien en barrières

Het zelfstandig ondernemen is fantastisch, ik kan mezelf ontwikkelen op de gebieden die ik wil. Ik kan mijn droomberoep uitoefenen op de wijze die bij mij past. Ik heb vrijheid en kan mijn ideeën en initiatieven kwijt in mijn onderneming. Ook kom ik mezelf tegen op een wijze zoals ik die zonder zelfstandig ondernemen niet tegen zou zijn gekomen…
De groei van mijn bedrijf en de groei in mezelf. Ik was me er al van bewust dat barrières die ik heb ook onbewust aanwezig zijn in mijn bedrijf en andersom dat mijn persoonlijke groei zich ook positief manifesteert in mijn bedrijf. Onlangs had ik een inspirerend gesprek met collega Annelies Holl van massage praktijk Cura. Zei herinnerde me er aan hoe haar persoonlijke groei en het bedrijf nauw met elkaar samen gingen. Dank je wel Annelies om jou fijne praktijk te zien en me hier weer even aan te herinneren. 🙂

De weken na het gesprek bleef het me bezig houden, welke barrières heb ik in mezelf die de groei van mijn bedrijf in de weg staan. Een van de dingen was zelfwaardering. Want ik vond het moeilijk in het ondernemen om me zelf op waarde schatten. Wat kan ik, wat ben ik waard en welk bedrag vraag ik hier dan voor. Dat ik zelf weinig geld had vond ik minder belangrijk. Ik heb maanden op een houtje moeten bijten. Vergeleken met het werken in loondienst is werken als zelfstandige op vele fronten toch heel anders. In loondienst heb je voorafgaand aan de start alleen een gesprek met je leidinggevende over het uurtarief. Daarna doe je je werk en krijg je maandelijks geld op je rekening zonder dat dit ter discussie staat. Als je een nieuwe vaardigheid leert wordt je daarvoor betaald en ook de periode dat je nog aan het oefenen bent wordt gewoon doorbetaald. Als zelfstandige heb ik ervaren dat ik constant met het tarief te maken heb. Vaak krijg je reacties als te duur, te goedkoop enz. En wanneer ik dan naar mezelf kijk vraag ik me soms af of, wanneer ik nog geen jaren ervaring heb, is het dan wel mijn vraagprijs waard. Inschatten wat mensen willen betalen, wat duur is, wat te goedkoop is, wat marktconform is en de waarde van mezelf. Het mooie is dat ik hier ontzettend in gegroeid ben. De tarieven kloppen voor mijn gevoel met wat ik doe. Ik geef bijvoorbeeld erg goede behandelingen met volledige aandacht die echt tot verbetering zorgen.

Het uiten van mezelf op social media was ook zo’n ding waar ik een barrière in had; ik voelde veel schaamte hierbij. Op social media bleef ik liever wat achter de schermen in plaats van mezelf grootst te presenteren en alles te delen. Waarvoor deze schaamte? Onzeker over wat mensen van me vinden? En door zichtbaar te zijn zorg je ervoor dat mensen wat van je vinden. Door juist nu op social media transparant en puur aanwezig te zijn en zelfs een afbeelding van mezelf er groot op te plaatsen heb ik dit kunnen inzien en zelfs een beetje kunnen ombuigen. Ik durf nu zichtbaar en kwetsbaar aanwezig te zijn! Super fijn!