fbpx

Deze periode als retraite en inzicht

Ik heb deze periode echt gebruikt als een soort retraite. De afgelopen periode heb ik echt een diepere laag van me zelf kunnen raken en heb daarbij een rust en stilte gevonden die ik alleen ken van de tijd dat ik een kind was. Vooral de laatste 2 weken van maart heb ik alles los gelaten en niks gedaan qua werk of sociale contacten. Ik heb gevast en ben een week in stilte geweest. Behalve tijdens mijn online groepslessen heb ik gesproken. Ik heb niet naar de televisie gekeken, minimaal gewerkt en mijn telefoon het grootste gedeelte van de dag uitgehad.

Wat deed ik dan wel? Heerlijk in de zon zitten, inzicht gevende boeken lezen, mediteren, ademhalingsoefeningen, yoga, rusten, wandelen en fietsen. En eigenlijk het allerbelangrijkste; gewoon even toestaan dat ik helemaal niks hoef te doen. Angst gevoelens of onrust heb ik eigenlijk niet gehad. Door het niks doen ontstaat er weer ruimte voor creativiteit, inzichten en een focus op de dingen die ik wil doen. Na de 2 weken in april heb ik me verdiept in voeding en minder eten en hier programma’s voor gemaakt. Oude projecten zoals ‘je houding’ kregen weer ruimte in me hoofd om opnieuw tot leven te komen. Ook kreeg ik een inzicht, na 10 jaar yoga lessen gegeven te hebben, over in welke vorm ik verder wil. In de zomer ga ik me daarop richten. Ik ga me verder verdiepen in de klassieke hatha yoga zoals onderwezen in India en ook ga ik een verdieping in flow/vinyasa yoga volgen. Hierdoor zullen er waarschijnlijk na de zomer 2 verschillende lessen aangeboden worden; hatha flow en klassieke hatha yoga. Ook de Tai Chi Chen style, die ik twee jaar geleden in China geleerd heb ben ik weer op aan het halen en deze, voor mijn leerlingen nieuwe vorm, gaat na de zomer een onderdeel vormen van de Tai Chi les. Naast al deze focus die ik zodoende tijdens deze weken heb gekregen voel ik bovendien een heerlijke ontspannenheid.

Buiten dat ik me zo goed voel en dat deze ‘intelligente lockdown’ als bijkomstigheid mij persoonlijk goed doet, mis is ik mijn werk! Ik mis het contact met iedereen waar ik een band mee heb, of ze nu bij mij lessen volgen of in behandeling zijn. Toen ik 15 jaar oud was en een studiekeuze test moest maken, was mijn toekomstideaal werk te doen dat ik leuk vind en waarbij ik mensen in hun kracht zet. Ik heb wat dat betreft mijn visie van al meer dan 20 jaar geleden helemaal waar kunnen maken en ik vind mijn werk ontzettend leuk en voldoend. Wat zou ook ik het daarom weer fijn vinden als mijn praktijk weer open mag en mijn lessen niet meer online hoeven. Alhoewel, als het langer duurt zullen er vanuit de kracht van stilte en ruimte weer andere processen ontstaan, daar vertrouw ik ook in. Heb vertrouwen en geniet!