fbpx

Het is lente!

Lente, het seizoen dat we meestal verwelkomen met open armen. Na een lange tijd van winter en herfst weer zijn we blij met de lente. De winter een tijd die van nature leid tot introspectie is voorbij. De knoppen en ontkiemde zaden beginnen de aarde te doorbreken; de zaden van verandering die we in onszelf hebben geplant, duwen nu door ons lichaam en ons bewustzijn met voelbare nieuwe energie.

In het Westen begint de lente officieel op 21 maart, de lente-equinox, wanneer de dagen en nachten precies even lang zijn, terwijl in  China de lente energetisch gezien begint met het Chinese Nieuwjaar dat in 2020 op 25 januari was. Het is wanneer het licht terugkeert en de slapende krachten onder de bevroren grond weer tot leven worden geroepen. In beide systemen blijft de basisenergie hetzelfde: een nieuw begin en een frisse start.

De Traditionele Chinese Geneeskunde legt uit dat naast al het mooie van de lente, ook gevoelens van frustratie en boosheid kunnen ontstaan. In het vroege voorjaar vult de frisse groene kleur de takken en de boom vult zich met sap, het levenselixir. De boom voelt zijn potentieel opkomen, samen met een diepgaand gevoel van opgeslotenheid. De boom voelt, net zoals wij mensen, dat deze druk zich geleidelijk aan in hem opbouwt. Alleen hij weet nog niet wat het is of hoe het zal verschijnen, want pas als zijn bladeren in de laatste maanden van de lente uitbarsten zal zijn manifestatie zichtbaar worden. Bij ons wordt het opkomende sap dus ervaren als zowel vreugde als boosheid en ongeduld, met intense gevoelens van prikkelbaarheid, die vaak gepaard gaan met angst en depressie. Het beste wat je kunt doen is erop vertrouwen dat het goed komt. Zoals een Zen-koan zegt: “Rustig zitten, niets doen, de lente komt en het gras groeit vanzelf”. Rustig zitten is in principe in strijd met de westerse culturele patronen alhoewel de westerse cultuur wel weer enkele kwaliteiten vereert die geassocieerd kunnen worden met het element Hout zoals visie, leiderschap en het vermogen om de controle te nemen.

De lente is de tijd van het Houtelement

De kracht van Hout is zacht, hardnekkig en gevuld met creatief potentieel. Het heeft de kracht om zowel te zijn als te worden. Het staat ook voor trouw te zijn aan je eigen natuur en meer jezelf te worden door duidelijk je innerlijke behoeften en verlangens uit te drukken. Hout dringt zachtjes door de aarde en brengt water voort, de bron van al het leven. Vanuit onze wortels vinden we de energie om met kracht en vastberadenheid naar voren te komen, altijd soepel, productief en trouw aan onze natuur te blijven. 

Emotie

De emotie die gepaard gaat met het element Hout is woede. In zijn evenwichtige staat kan woede een gezonde emotie zijn, want het kan worden opgevat als een natuurlijke reactie op stress, frustratie of onrechtvaardigheid. Woede werkt als een onweersbui die de lucht schoonmaakt. Gecontroleerde woede kan spanning verdrijven en het evenwicht herstellen. Een onbalans in Hout echter, heeft vaak de kwaliteit van out-of-control woede en resulteert in razernij of uitputting. Het omgekeerde, gebrekkige Hout, drukt zich vaak uit als moeilijkheid om met woede te uiten. Het slikken van je boosheid, je wordt angstig, prikkelbaar en heb je de neiging om jezelf de schuld te geven als er dingen mis gaan.