fbpx

Flow & essentie

“Een manier om in contact te staan met de essentie van het leven is als lef, wilskracht en de flow samen in harmonie werken.” Anne


Dit is het inzicht dat ik de laatste tijd ondervonden heb. Niet door te denken aan of te hopen op een inzicht, gewoon door te doen. Door dingen te doen die me voldoening geven, waar ik energie van krijg en waar ik zin in heb om aan te werken, ervaar ik een stroom die me als zijnde vanzelf richting de essentie van mijn leven brengt. Daardoor ontstaat de zin om mezelf ergens verder in te verdiepen en raak ik in een flow. De flow is een periode waarin je zonder inspanning geconcentreerd en helder bezig bent of aan het werk bent en alles vloeit waardoor de tijd vliegt. Toch zijn er naar mijn idee drie factoren die een belangrijke rol spelen om bij de essentie van ons bestaan te komen, namelijk: deze flow, lef én wilskracht.

Creëer je alleen een flow dan heb je de kans dat je niet genoeg de diepte in gaat; de diepte die je nodig hebt om bij je levensmissie of doel te komen. Soms mis je dan net de kracht, het inzicht en de verdieping die hiervoor nodig is. Ook kan het zijn dat de flow iets afzwakt en dat je toch ‘voelt’ of ‘weet’ dat je vol moet houden. Daar tegenover staat dat als je geest het overneemt en je het ‘weten’ of ‘voelen’ weg rationaliseert verlies je het contact en is alleen de wilskracht overgebleven. Het heeft ook lef nodig om er echt bij te blijven. Soms gaat dat in tegen alles wat jouw omgeving van je verwacht of van je wil. Het kan ook zijn dat het pas jaren later de vruchten afwerpt, dat je pas naar een tijdje het ‘waarom’  kan zien en dat pas dan de puzzelstukjes samenvallen.


De flow is mijn inziens een raadgever en de verbinder met het ‘onbewust weten’. Wanneer deze flow aanwezig is rest je alleen nog om te stappen in de kracht van lef. Gebruik dat zonder te forceren of door te drukken maar zacht en krachtig zoals een stroom water; dat is de weg. Let op: kies niet alleen voor wilskracht want die kan een zeer destructieve kracht hebben. Enkel en alleen op wilskracht kun je heel ver verwijderd raken van je persoonlijke doel, van je missie en ben je aan het forceren. Je kunt dan het contact verliezen met het onderbuik gevoel dat aangeeft of dat je de goede weg bent ingeslagen. Door te zoeken naar het samenspel van wilskracht en flow en dat gevoel te leren kennen en erkennen, zul je recht naar je doel stromen!


Dit heb ik met vallen en opstaan geleerd en ervaren. Ik bedacht iets wat theoretisch fantastisch is. Alleen het stroomde nog niet en doordrukken heeft dan geen zin. Ik kon me er niet toe zetten bijvoorbeeld en dat is voor mij een groot signaal. Ik weet ondertussen dat dit het signaal is dat ik het moet ‘parkeren’, even laten vallen en vanaf de zijlijn wachten tot als vanzelf de puzzelstukjes in elkaar vallen. Het kan zijn dat ik het later oppak en dan zie waarom het eerder nog niet stroomde. Soms is het iets wat ik moet laten gaan ongeacht de hoeveelheid energie die ik er al ingestoken heb. Hierdoor blijf ik met de stroom en mijn levensmissie meezwemmen. Heerlijk vind ik het nu bijvoorbeeld om programma’s over voeding, gezondheid en bewustzijn te maken en mensen te inspireren. Mijn werk is fantastisch en het stroomt!