fbpx

Welk type ben jij?

Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Zijn twee tradities die ik het afgelopen decennium intensief bestudeerd heb. Deze tradities vormen de theoretische achtergrond van mijn werk, zowel als therapeut en als lerares. De laatste weken heb ik me verder verdiept in heilzame voeding waardoor in een keer de puzzel voor mij in elkaar viel. Hoe verschillend Ayurveda en TCG voor mij ook leken, ze kunnen heel mooi samen vallen en elkaar complementeren. Door mijn jarenlange verdieping in de TCG had ik Ayurveda even los gelaten. De manier hoe je naar persoonlijke klachten kijkt en daar een goede interventie op kan maken is erg krachtig, uitgebreid en omsluitend in de TCG. Het is ook niet voor niets het theoretische fundament van mijn lessen Qigong en Tai Chi en mijn behandelingen. Ayurveda is de traditionele gezondheidsleer afkomstig uit India en heeft een sterke relatie met yoga. De typologie vind ik zeer krachtig en toch heel eenvoudig en het helende voedingspatroon van Ayurveda is erg praktisch en daarom dus ook goed toepasbaar. Beide tradities zijn gericht om onder andere te onderzoeken wat de essentie van het leven is. En het mooie is dat ze elkaar aan kunnen vullen. Gelukkig kwam ik het boek tegen van Bridgette Shea: ‘Handbook of Chinese medicine and Ayurveda’. Ze zet duidelijk mijn gevoelens en ideeën over deze twee prachtige filosofieën uiteen in heel interessant en compleet boek. 

Op sommige vlakken vult Ayurveda de gaten op die in de TCM zijn ontstaan door alle politieke onderdrukking van de TCG beoefenaars in de afgelopen eeuw. Het is tijdenlang verboden geweest, verbannen en er zijn zelfs een groot aantal Chinese therapeuten en Taoïsten vermoord. Het spirituele aspect en sommige verbanden zijn hierdoor niet helemaal compleet. De Ayurveda is duizenden jaren onaangetast gebleven en de onaangetaste Ayurveda kan de gaten in de TCG vullen.

Welk type ben jij?
Wat ik interessant vind is welk type je bent. Zowel bij TCM als bij Ayurveda kun je je eigen type bepalen en onderzoeken. Uiteindelijk kun je deze modellen weer over elkaar heen leggen wat een nog duidelijker en breder inzicht geeft. Voor nu gaan we eerst even kijken naar de Ayurveda.

In de Ayurveda wordt je type je ‘dosha’ genoemd. Eigenlijk heeft iedereen alle drie de energieën: lucht, vuur en water in zich. Toch overheerst er meestal één. Je kan aan iemands uiterlijk en aan de manier hoe iemand beweegt vaak al aflezen welk type hij is. Je kunt je dosha bepalen door de 3 persoonsomschrijvingen hieronder te lezen en na te gaan welke het meest met je overeen komt. Ik heb ook een vragenlijst opgesteld die je kunt invullen en de eigenschappen omcirkelen die het meest op jou van toepassing zijn. Dit geeft ook een indicatie welk type je bent. Volg je lessen of behandelingen? Tijdens de volgende ‘echte’ les (niet online), zal ik het formulier ook uitdelen zodat ik de daarop volgende les of behandeling erop terug kan komen. Ik kan het dan toelichten en wellicht bruikbare tips geven. Ik heb de lijsten ook uitgeprint klaarliggen in mijn praktijk. Vraag er gerust naar. 

Type 1: Vata –  lucht
Vata personen zijn vaak lang en dun, ze hebben een fijne botstructuur die soms uitsteekt en hoekig is. Ze hebben vaak een droge huid, nagels en haar. Ze zijn vaak erg flexibel en bewegen veel. Ze kunnen van de hak op de tak springen en wat onrustig zijn. Ze hebben vaak energie opwellingen met wisselende periodes van vermoeidheid. Ze zijn vaak creatief, luchtig, sociaal, empathisch en vergevend. Ze bewegen veel en ze hebben wisselende stemmingen. 

Type 2: Pitta-Vuur
Pitta personen zijn vaak gemiddeld gebouwd qua botstructuur en lichaam en meestal een hartvormig gezicht en ze zijn atletisch. Ze worden snel kaal of al vroeg grijs. Ze zijn intelligent en ze houden van leren. Ze hebben wel een kort lontje en neigen soms naar frustratie, boosheid en irritatie. Ze neigen naar atletische activiteiten. Ze zijn erg doelgericht en zullen niet verlegen zijn om hun doelen te realiseren. Ze kunnen soms ‘over’ kritisch en oordelend zijn. 

Type 3: Kappha – water
Kappha personen zijn stevig gebouwd en hebben een stevige en ronde botstructuur. Ze hebben vaak een zuivere en egale huid, volle lippen, grote ogen en vol dik haar. Ze hebben een hele stevige constitutie. Ze houden van orde en regelmaat en ze hebben vaak last van hun eetpatronen want ze ‘overeten’ nogal makkelijk. Ze zijn vredig en stabiel en vaak goede luisteraars. Ook hebben ze de neiging om vast te houden aan het bekende en komen doorgaans  langzaam opgang. 

Je doshaVata (lucht)Pitta (vuur)Kappha (water)
Je bouwsmalatletishstevig
Lengtelang of heel kleingemiddeldkleinig
Vorm ogendiep, klein gezonkengemiddeld, kleine wenkbrauwengroot en aantrekkelijk
Oogbewegingbewegelijk, nerveusdoordringend en scherpzacht en kalmerend
Neusgebogen, onregelmatigLang, puntigkort, rond
Tandenuitstekendgemiddeld, soms geligsterk en wit
Mondkleinmediumgroot
Lippendroog en schraalroodvol en zacht
Gezichtlang en dunhart vormigrond en vol
Haarbreekbaar, dun, snel in de knoop fijn, zacht, recht, grijs en kaaldik, vol en golvend
Huidstempratuurdun, stug en koudwarm en zweet makkelijkzacht en koel
Gewichtmoeilijk om aan te komenkomt makkelijk aan en valt makkelijk afkomt makkelijk aan en valt moeilijk af
Gewrichtenuitstekend, kraak veel, heel flexibelgemiddeld en gemiddeld flexibelsterk en dicht
Nagelsdroog, en makkelijk breekbaarscherp flexibel en gezonddik, egaal en glanzend
Navelonregelmatig of bubbels om- hoog op sommige plekkenovaal en oppervlakkigdiep en rond
Stoelgangonregelmatig lijdt makkelijk tot constipatieregelmatig en makkelijk loslatendregelmatig, normaal
Eetpatroonkan vergeten te eten, graast, slaat soms een maaltijd oversterke eetlust, wordt chagrijnig zonder etenovereet makkelijk en voelt zich te vol na het eten
Tempratuurkoud, koude handen en voetenwarmkoud, afkeer van koude of vocht
Slaaponregelmatig, licht en makkelijk wakker8 uur of minder maar diephoud van slapen, ‘over’ slaapt zich makkelijk en heeft moeite met wakker worden
Spraaksnelscherp en indringendlangzaam en overwogen
In gesprekwisselt vaak van onderwerpintellectueel en onderwijsendondersteunend en luisterend
Bewegingensnelbedachtzaamneemt de tijd
Financieelgeeft makkelijk geld uitverwent zichzelfspaart
Negatieve emotiesangstig, nerveus boos en jaloersverdrietig en vasthoudend  
Reactie op negatieve emotiesvluchtvechtbevriest
Intellectuele gedachtenleert snel en vergeet het weerintellectueel, houdt van leren en kennisgoed geheugen
Natuurlijke staatvrije geest en creatiefscherp, gemotiveerd en volhardendkalm en sereen
Totaal punten: